بررسی نوسان در
بازار ارزهای دیجیتال
نوسان چیست؟
نوسان در اینجا یعنی کاهش یا افزایش نرخ یک دارایی در یک دوره زمانی مشخص، دقیقا همان چیزی که ما در نمودار قیمت بیت کوین یا بقیه ارزهای دیجیتال میبینیم. هنگامی که شما هر روز و هر ساعت هفته قیمت یک دارایی مشخص را میبینید یعنی در واقع در حال رصد نوسانات آن دارایی هستید. مثلا بیت کوین را در نظر بگیرید، تقریبا همهی دنیا در حال رصد نوسانات قیمت آن هستند، حتما دسامبر ۲۰۱۷ را به خاطر دارید که قیمت بیت کوین تا ۲۰ هزار دلار بالا رفت و تقریبا دو ماه بعد یعنی در فوریه ۲۰۱۸ هفتاد درصد ارزشش را از دست داد و به حدود ۶ هزار دلار سقوط کرد.
محدوده نوسان
معامله گران بازار کریپتو یا همان تریدرها با نگاه ویژه ای به این نوسانات مینگرند، هنگامی که این نوسانات کم هستند میتوان نرخ متوسط یا میانگین را در یک بازهی زمانی معین از آن استنباط کرد و هنگامی که شدید هستند پیش بینی های دیگری از آن برداشت میشود. همچنین تعریفی از نوسانات کم و زیاد وجود دارد. هنگامی که تغییر نرخ از 10 درصد کمتر است، نوسان کم نامیده می شود و هنگامی که به 10 درصد و یا بالاتر میرسد، به آن نوسان شدید میگوییم.
نوسانات مستقیماً تحت تأثیر اخبار سیاسی و اقتصادی است. هر دارایی تابع یک سری اخبار و اتفقات خاص است. ممنوعیت ها ، محدودیت ها ، بررسی های منفی ، اختلافات و درگیری هایی که منجر به بر هم خوردن نظم و کارکرد عادی بازارها میشود میتواند تاثیر کاملا محسوسی در قیمت ها بگذارد. این یک قاعده کلی است و چه در مورد بازار کریپتو و چه بازارهای دیگری همانند طلا صادق است. برای مثال هنگامی که یک قدرت اقتصادی همانند آمریکا قانونی بر ضد معاملات ارزهای دیجیتال ابلاغ کند مطمئنا شاهد ریزش قیمت بیت کوین و سایر رمزارز ها خواهیم بود.
اگر این اخبار بسیار منفی باشد ممکن باعث ایجاد وحشت و هیجان منفی در بازار شود و به طبع آن شاهد ریزش قیمتها و منفی شدن بازار باشیم. بالعکس اگر اخبار حاکی از قانون گذاری مثبت، توافق جدید و هر چیزی که به نفع بازار باشد موجب رشد قیمت ها و صعودی شدن بازار میشود. البته این دلیل ها بخشی از مجموعه دلایل نواسانات بازار کریپتو هستند، بعضی اوقات یک خرید یا فروش با حجم بسیار بالا میتواند جهت بازار را تغییر دهد.
ارزهای دیجیتال بنا به دلایل متعددی پر نوسان هستند که چند تا از آنها در پاراگراف قبلی ذکر شد. به طور کلی این ارزها نمیتوانند همانند ارزهای رایج(دلار، یورو، ین و ) با ثبات همراه باشند، از دلایل ثبات ارزهای رایج میتوان به ثابت بودن تقاضای آنها اشاره کرد. این ارزها روزانه برای خرید خدمات و کالا در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرند و از طرفی پر نواسان بودن آن ها هم به نفع اقتصاد جهانی و همگان نیست.در بحث ارزهای دیجیتال به دلیل استفادهی محدود و البته در حال گسترش آن و برابر نبودن عرضه و تقاضا نواسان قیمتی شدید خواخد بود که البته با گذر زمان و فراگیرتر شدن این ارزها قطعا از نواسان آنها کاسته خواهد شد ولی باز هم به دلیل ماهیت غیر متمرکز و متفاوت آن وجود خواهد داشت.
رابطه اعتماد و نوسان
نکته دیگر در بحث ثبات و عدم نواسان بحث اعتماد عمومی جامعه است، برای مثال شما از اینکه سرمایه خود را به دلار یا یورو نگه دارید نمیترسید و میتوانید روی آن برای دستیابی به اهدافتان برنامه ریزی هم بکنید ولی پس انداز بر روی ارزهای دیجیتال با توجه به ماهیت خاص و متفاوتش همواره دارای ریسک خواهد بود، البته این نکته را فراموش نکیند که همین ریسک ممکن است به قدری پر سود باشد که آینده و سرنوشت شما را تغییر دهد. به طور کلی بهتر است شخص به نحوی سرمایه خود را وارد این بازار کند که در صورت شکست و ضرر به یک باره از لحاظ مادی صفر و نابود نشود.
با این حال این نوسان زیاد موجب دستیابی برخی سرمایه گذاران اولیه بیت کوین به ثروتی افسانه ای شده و نمیتوان گفت که نواسان برای همه چیز بدی است ولی در کل نوسان زیاد ویژگی مثبتی ارزیابی نمیشود و مانع از توسعه صنعت آن رمز ارز یا دارایی و حتی استفاده از آن میشود.